tisdag 7 juli 2009

Språket här heter bangla

Skrivet 3e juli

Hej ni där hemma och Hej ni andra ute i vida världen.

Klockan är halv tio på kvällen och jag sitter i en av mina tre sängar och väntar på en av nattvakterna som ska byta ut min ena fläktknapp. På en mix av bangla, engelska och teckenspråk lyckades vi förstå varandra väldigt bra. Jag frågade om han ville fixa det imorgon eller i kväll och han sa att i kväll gick bra. Han skulle bara till marknaden och köpa knappen och det skulle ta en halvtimma. Finemang.

Andra saker har inte varit lika lätta att förklara, som varför jag i början bara åt två skedar ris till lunch. Att det inte berodde på att maten inte var god utan på att jag var så klen och ohungrig när det var 40 grader varmt och min mage var ovan vid bakteriefloran. Det var bra att Ellen var här i början och kunde berätta att våra magar var svenska och klena men snart skulle bli starka bangladeshiska magar.

Ofta kan det bli lite tokigt också. Som idag när vi sa att vi gärna ville ha pannkaka eller potatis till middag och det slutade med att vi fick pannkaka och potatis, och det var för att vi inte lärt oss ordet eller ännu.

Annars rullar det på med banglan. Vi lär oss lite varje dag. Igår hade vi vår första banglalektion på riktigt och nu gäller det att försöka använda alla orden så att de riktigt sätter sig. Att hänga med Madjeda och de andra kvinnorna i köket är ett bra sätt, för de pratar bara bangla och då är det försöka, försöka, försöka tills man förstår varandra som gäller. Skolan är också bra. Där frågar jag om de viktigaste orden och så kör jag med dem tills jag lärt mig dem. Lärarna och personalen och barnen på Day Care kör också hårt med mig så det ska nog lösa sig med språket hoppas jag.

Nu har vi publicerat första månadsbrevet på Österlens Folkhögskolas hemsida också. Gå gärna till http://www.osterlen.fhsk.se/index.php?page=456 och kolla. Om ni är intresserade av vad våra klasskompisar i andra delar av världen gör så har de också börjat skriva om sina arbeten.

Kramar

Johanna

3 kommentarer:

 1. vill du inte lära ut några "bra att kunna"-ord som jag och Moa kan öva in tills vi åker!
  /Ylva

  SvaraRadera
 2. Låter bra med tre sängar!!!
  Fina Johanna, vad glad jag blir av att läsa det du skrivit!
  Puss

  SvaraRadera
 3. Johanna Rein21 juli 2009 12:12

  Det är tre sängar men eftersom jag har varken soffa eller hylla så får två sängar tjänstgöra som det, och garderob.
  Ami buste pari na- jag förstår inte(vad du säger)
  Kemon assen- hur mår du (hälsningsfras istället för hej)
  Bhalo atshi- jag mår bra
  Bhalo- bra

  Nu har ni några ord och fraser att börja med.
  Ska bli så kul med besök!!
  kram

  SvaraRadera