lördag 26 juni 2010

Dhaka

Nu har jag haft nagra fullspackade dagar i Dhaka. Borjade med att besoka The Dhaka Project som ocksa har en skola for barn som kommer fran slummen. Det ar ett ganska stort projekt om man jamfor med Jenniferskolan. Barnen far en matpase varje vecka, de har gratis sjukvard och tanklakarvard pa organisationen och de har volontarer som kommer och jobbar dar, antingen i skolan eller med nagot annat de kan hjlpa till med. Det var valdigt kul att se mer av det stallet.

Sen besokte jag en till skola som ar startad av en bangladeshier som ar helt fantastisk. Han brinner sa otroligt mycket for det han gor och de barn som gar pa skolan. Han har ocksa lyckats dra till sig volontarer i Bangladesh som kommer och ar larare. Ofta ar det unga rika bangladeshier som kommer och jobbar for en liten symbolisk peng. Pa sa vis far de en hog kvalite pa lararna utan att betala sa mycket.

Jag har ocksa tagit med mig Shimul, som jobbat med the dhaka project och Brendan som varit volontar dar, till Jenniferskolan och hem till nagra av eleverna i slummen. De har erfarenhet av hur viktigt det ar med rena och fina toaletter och har erbjudit sig att aka till skolan och mala toaletterna dar. Dakommer eleverna halla hela skolan mer fin och aven tanka pa att ha det fint hemma hos sig, enligt deras erfarenheter. Och det later ju fantastiskt tycker jag :)

Det vore kul att lara av vad de andra organisationerna gjort och jobba mera med att forbattra Jenniferskolan for eleverna som gar dar. Samla in mer data om deras familjer, fotografera och dokumentera verksamheten, jobba med information till foraldrarna angaende till exempel tidiga giftemal mm. Det vore kul att samla ihop ett gang som vill jobba som volontarer och aka ner och jobba garnet ett tag. Nagon som ar sugen? Jag tanker mig att man kan hyra en lagenhet i samma hus eller i narheten som man inreder fint for da kan hyran bli ganska lag. Maila om det ar nagon som ar pa sa ska vi se om jag kan gora det samtidigt som utbytesstudier pa universitetet har.

Som ni marker sa ar det inspirerande att traffa andra som jobbar med samma sak.

Nu ska jag hem till Farhana och ata och vila. Blev bara en timmas somn i natt sa det kan nog behovas. Imorn ar det strejk har. Oppositionspartiet ska ut pa gatorna och demonstrera. Inga bussar, bilar eller sma CNG-gas taxis gar da for da blir de sonderslagna av demonstranterna. Det blir till att ga ut och titta pa spektaklet istallet. Det ska inte vara farligt enligt flera olika manniskor jag pratat med.

God natt och nasta gang kanske det blir mer ordentligt fran Jenniferskolan.

1 kommentar:

  1. Intressant att höra hur du har det:) Ta det lugnt undr strejken nu, det händer saker ibland - de är inte lika lugna som svenskar o norskar som strejkar ;) Och du, sov lite mer så du håller dej frisk ;) Här grillar vi för fullt o har bl a spelat kanasta idag, jag ska inte skryta med vilket lag som vann.
    Ha det fortsatt bra, kram :)

    SvaraRadera